Εκδρομή στην Καστοριά

Θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι θα μου μείνει αξέχαστη η εκδρομή του συλλόγου μας στην Καστοριά, την Καθαρή Δευτέρα. Στην πραγματικότητα όλες οι εκδρομές που έκανα με τους Εφέσιους, και δεν είναι και λίγες, έχουν μπερδευτεί στο μυαλό μου και έχουν γίνει μια. Μια μεγάλη όμορφη εκδρομή. Θυμάμαι με νοσταλγία όμορφα μέρη, ωραίες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα και αναρωτιέμαι αν ήταν σε αυτή ή σ΄εκείνη την εκδρομή. Ευτυχώς η εκδρομή στην Καστοριά είναι σχετικά πρόσφατη και περιδιαβάζοντας τις φωτογραφίες που τράβηξα ζωντάνεψαν και πάλι οι γλυκές αναμνήσεις ενώ οι στιγμές ξετυλίχτηκαν σαν ταινία σινεμά. Πρώτα η γλυκιά προσδοκία γι αυτή την εκδρομή. Περίμενα να έρθει επιτέλους το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας να ξεφύγω από το καθημερινό άγχος και τη ρουτίνα. Επιτέλους ήρθε το μεσημέρι της Παρασκευής και βρεθήκαμε πάλι μαζί όλη η παλιοπαρέα.

Άρχισαν τα καλοσωρίσματα και τα πειράγματα ενώ το ταξίδι μας αρχίζει και μας βρίσκει από τη μια να ξαπλώνουμε στα αναπαυτικά καθίσματα του λεωφορείου από την άλλη να αλλάζουμε κάθε τόσο θέση για να δούμε και να επικοινωνήσουμε με όλους τους φίλους. Το κουβεντολόι ατελείωτο και για μερικούς ένας σύντομος υπνάκος, με τη σιγουριά του τιμονιού στα έμπειρα χέρια του Μανώλη. Νωρίς φέτος η Καθαρή Δευτέρα και ο καιρός λίγο μουντός και κρύος. Το ηθικό όμως ακμαίο και η συμμετοχή μεγάλη. Χρειάστηκε και δεύτερο πούλμαν και δεύτερος Μανώλης, ο γιος του, προσεκτικός και επιδέξιος όπως και ο πατέρας του. Η διαδρομή μεγάλη, ατέλειωτα χιλιόμετρα στην ανιαρή εθνική οδό, αλλά το έπαθλο σπουδαίο. Πρωινό ξύπνημα σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα. Καστοριά, Πρέσπες, Νυμφαίο.

Η περιπλάνηση άρχισε από τις Πρέσπες. Η διαδρομή μαγευτική. Καταπράσινο το Μακεδονίτικο τοπίο με εναλλαγές και ποικιλία στη βλάστηση, μικρά γραφικά χωριουδάκια, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Φτάσαμε και ήταν σαν να βρεθήκαμε ξαφνικά μέσα σε ένα πίνακα ζωγραφικής. Ένα τοπίο βόρειας χώρας σε παλιούς καιρούς. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η πλωτή γέφυρα στη Μικρή Πρέσπα που συνδέει το νησί του Αγίου Αχίλλειου με τη στεριά. Τα 800 της μέτρα δεν φόβισαν ούτε τους ηλικιωμένους της παρέας και οι περισσότεροι περπάτησαν στο νοτισμένο μονοπάτι για να φτάσουν μέχρι τα επιβλητικά ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχίλλειου του 10ου αιώνα. Τριγύρω καλάμια, νερά και υδρόβια πουλιά, κορμοράνοι, πάπιες, πελεκάνοι. Γαλήνη και ηρεμία. Το τοπίο σαγηνευτικό θέλεις να μείνεις λίγο ακόμα όμως το πρόγραμμα απαιτητικό. Επίσκεψη και βόλτα στο χωριό Ψαράδες στη Μεγάλη Πρέσπα. Εδώ υπάρχει κάτι για τον καθένα. Βόλτα και εξερεύνηση στα στενά του χωριού, αγορά ντόπιων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων. Παλιές δόξες, ψηλοτάβανα αρχοντικά με χαγιάτια, αγροτόσπιτα, πέτρα και ξύλο, άλλα καλοδιατηρημένα και άλλα ερείπια. Είναι εμφανής η φιλότιμη προσπάθεια των κατοίκων για σωστή ανάπτυξη του τόπου χωρίς όμως να χάσει τη φυσιογνωμία του. Επιχειρούν να αναπτύξουν νέες δημιουργικές και βιώσιμες δραστηριότητες, όπως είναι ο οικολογικός τουρισμός ενώ παράλληλα εφαρμόζουν και τις παλιές παραδοσιακές γεωργικές ασχολίες. Ακολούθησε η κατάληψη ταβέρνας της περιοχής με θέα στη λίμνη. Τα παιδιά φάγανε βιαστικά για να βγουν και να ξεσαλώσουν στο γρασίδι και στις κούνιες που υπήρχαν στο προαύλιο χώρο, ενώ οι μεγάλοι δεν άργησαν να στήσουν τρικούβερτο γλέντι και χορό. Κάποιοι ανέδειξαν το ταλέντο τους σε χορούς οριεντάλ συνοδεία ντεφιού. Απόγευμα και υπήρχε αρκετός χρόνος και διάθεση για μια τσάρκα μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι. Όταν αντικρίσαμε το χιονισμένο τοπίο δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε. Απαιτήσαμε στάση και εκεί διεξήχθη σκληρός χιονοπόλεμος. Και αμέσως μετά ζεστός καφές στη γλυκιά θαλπωρή του καταφυγίου. Η επόμενη μέρα περιλάμβανε σύντομη βόλτα στην Καστοριά.

Τι να πρωτοδείς; τη λίμνη, τα παλιά σοκάκια, τις άπειρες βυζαντινές εκκλησίες; Πήραμε μια μικρή γεύση και δώσαμε μια υπόσχεση. Να ξαναρθούμε και να την εξερευνήσουμε όλη. Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο που οδηγεί στο Νυμφαίο. Ιστορικό χωριό απαράμιλλης ομορφιάς καρφωμένο πάνω στο Βίτσι. Το συναντήσαμε μέσα σε ομιχλώδες τοπίο με τις στέγες χιονισμένες. Μείναμε άφωνοι και το χαζεύαμε. Αρχοντικά, επιβλητικό παλιό σχολείο, λαογραφικό μουσείο, παλιός πλούτος προερχόμενος από εργαστήρια χρυσοχοΐας που είχαν σε όλο τον κόσμο οι βλάχοι κάτοικοί του. Υπάρχει όμως και καινούργιος πλούτος που προέρχεται από την αγάπη, το μεράκι και το πείσμα της νεότερης γενιάς, με την αναστύλωση, την αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δείγματα μια βιώσιμης ανάπτυξης και οδηγός για την ανάπτυξη και άλλων τέτοιων περιοχών. Όμως είχαμε ακόμα έναν ανοιχτό λογαριασμό με την πόλη της Καστοριάς. Δεν μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε τη συνοικία Ντολτσό με τα αρχοντικά σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα. Ειδικά αυτό που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί ο υπεύθυνος του μουσείου, ο εκπληκτικός του φύλακας και ξεναγός, μας ταξίδεψε σε παλιές εποχές, μέσα από ένα πλήθος αυθεντικών εκθεμάτων. Μάθαμε πως το νερό της λίμνης έφτανε μέχρι τα σπίτια και κύριο μέσο μετακίνησης ήταν οι βάρκες. Πώς ήταν οργανωμένα τα κελάρια και τα εργαστήρια, πώς γίνονταν τα μεγάλα γλέντια και πως κέρναγαν καφέ τον υποψήφιο γαμπρό.

Η επόμενη μέρα, Καθαρή Δευτέρα ήταν και μέρα επιστροφής. Δεν χάσαμε όμως την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον λιμναίο προϊστορικό οικισμό και να οργανώσουμε τα κούλουμα στο εκεί κυλικείο, όπου έκπληκτο και ζαλισμένο το γκαρσόνι δεν πρόφταινε να κερνάει ρακές το πλήθος, ενώ κάποιοι εφευρετικοί συνέχισαν το νηστίσιμο φαγοπότι στο πούλμαν. Ήταν από τις πιο όμορφες εκδρομές. Όλοι ικανοποιημένοι από την επιλογή του τόπου, την άψογη διοργάνωση, τη μαζικότητα, το ομαδικό πνεύμα και με ευχάριστες εκπλήξεις. Η ανάμνησή της μου φέρνει ένα όμορφο συναίσθημα. Αναλογίζομαι πώς προλάβαμε να δούμε και να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα. Όμως χαρήκαμε μόνο ένα μικρό μέρος από τον τεράστιο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιοχής και η εκδρομή αυτή θα είναι η αιτία για πολλούς από εμάς να ξαναπάνε σε αυτά τα μέρη για να δούμε περισσότερα.

Δημήτρης Λάσκαρης

Advertisement

Ένα Σχόλιο

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΗΤΑΝ ΕΚΔΡΟΜΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: